Коментар на Владислав Апостолов в предаването ''Политически НЕкоректно'' Голяма и модерна

...
Коментар на Владислав Апостолов в предаването ''Политически НЕкоректно'' Голяма и модерна
Коментари Харесай

Владислав Апостолов: Книжарниците като агитационни табла - джендър мравки и бисексуални гъсеници

Коментар на Владислав Апостолов в предаването ''Политически НЕкоректно''

 

Голяма и съвременна книжарница в още по-голям и не по-малко съвременен западен град. Корпоративна хармония плюс плюшена политическа поза. От онази, еднопартийната и едноидейната. Витрината е като пропагандно табло – следващата " историческа " автобиография на Барак Обама съжителства с новия " свръхестествен " бестселър на Мишел Обама, който пък те цапардосва непосредствено във фронталния кортекс с следващото ню ейдж, поп-джънк, праймтайм, демократично-езотерично заглавие вид " Светлината, която носим " или " Огънят, който държим за утрешния ден ".

 

 

Само допреди няколко години под окъпаните в героична издателска светлина книги на облици като Обама, Ал Гор, Бил Гейтс, Хилъри и Камала Харис стоеше цялостен ред с анти-Тръмп томчета, състезаващи се за най-демонично и злодейско обрисуване на своя централен персонаж. Ала през днешния ден главният неприятен бял мъж е различен. Добрите са почти същите плюс един комедиант, станал политик, но вместо дузина книги срещу Тръмп, в този момент изобилието в жанра " ненавижда този човек " се излива съвсем напълно в посока на Владимир Путин. Издателското съревнование за най-макабрено и демонично графично показване на злодея остава. Да се готви скоро Рон Десантис.

 

Политическата линия в огромната съвременна книжарница получава корпоративен " комплимент " от дежурната " скандална ", " смела ", " интимна ", " разкриваща " и " откровена " автобиография на безполезна звезда вид принц Хари или Ким Кардашян. Лошият усет от витрината се задълбочава с нови нотки на гадно, когато влизаме вътре и откриваме цели лавици с бестселъри за самопомощ, решени в кошмарно ярки цветове и с някакви непохватни или нецензурни заглавия, тъй като нали би трябвало да има някаква провокация въпреки всичко. Прозата на препоръките за вселенски градски живот без стрес господства и победи.

 

Огромно пространство отхапва по този начин наречената LGBTQ литература. Често прайд флага на дъгата виси още от фасадата на самата постройка. Особено по време на прайд уикенда. Или беше прайд месецът. Може би към този момент е прайд петилетката. А вътре на всички места едни такива " куиър книги за небинарни, полово флуидни, трансджендър съкровища ". " Драг куийн " бестселъри за " необикновено вдъхновяващите животи " на космати чичета, които се вършат на млади девойки, стоят необичайно до свирепата " олд скуул " феминистка прозаичност за " същинската жена ", която постоянно " заслужава повече ".

 

 

Но най-неприятното изобретение в огромните западни книжарници и издателски каталози е облъчването на публиката с детски книжки на LGBT тема. Трансджендър мравки и бисексуални гъсеници за най-малките читатели. Приключения в шарената прайд гора, където алената шапчица има гъсти мустаци и профил в " Инстаграм ", а вълкът се дами за заека вместо да го преследва.

 

Детска секция има и за втория прословут култ на корпоративната връзка и университетските дисциплини – анти-расизма. Експертът в професионалното и високоплатено мразене на бели хора Ибрахим Екс. Кенди " грее " с книгата си " Анти-расистко бебе ", която е единствено едно от многото топ заглавия за внушаване на етническа виновност от най-ранна възраст.

 

И всички тези книги с високи цени, още по-високи оценки от критиците и доста награди от никнещи като гъби фондации и асоциации. Луксозни, авторитетни, предложени, наложителни. Режимът кодира четенето на LGBTQ литература и автобиографии на Мишел Обама като принадлежност към елита. Това не е просто книга за бисексуална мравка, хора. Това е сигнал за обществен статус и вярна политическа ориентировка.

 

Мдааа, последните години на либерален напредък към прогресивна народна власт май не се отразиха изключително здравословно на книжарниците и издателския бизнес. " Духът на времето " като че ли не облагороди света на познанието, събрано в меки или твърди корици. Нещо надълбоко развалено има в огромните корпоративни действия с нейно величество Книгата. Най-зрелищно тези промишлености и институции са татуирани от капризите на епохата ни в огромните, демократични западни столици. Ала и в родината все по-често откриваме оня модел на издаване, нареждане и предложение на печатни артикули, за който става дума. Целта е витрината в Сан Франциско да не се разграничава от витрината в Берлин, Загреб или София. Е, цялостният шок, пардон напредък, още не е достигнал до нас.

 

Същото чувство за нещо неправилно, само че по чудноват метод занимателно, се настанява в съзнанието и при отваряне на каталозите на огромните издателства или при разглеждане на описите с бестселъри в тези добре познати престжни ранглисти на световните платформи за цифрова търговия. На всеки 10 заглавия с Посланието с основно П, се прокрадва по нещо отвън утвърдената от режима рамка.

 

Гледаш и се питаш какво се случи със света на книгите? Как, в името на Гутенберг, това пространство за знание се сви до поточна линия от едноизмерна, правоверна политическа пропаганда и индоктринация? И какво може да създадем по въпроса. Докато не е станало прекомерно късно.

Източник: БНР

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР